Çocuklarda Özgüven Eksikliği Nasıl Giderilir, Özgüven Eksikliğinin Belirtileri Nelerdir?


Özgüvenli mutlu çocuk
  Çocuklarda özgüven eksikliği belirtileri nelerdir? 

İnsan oğlunun kişiliğinin % 40 kadarı genlerden % 60 kadarı ise yaşantı biçiminden kaynaklanır. Özgüven öğrenilebilinen, geliştirilebilinen duygu, düşünce ve davranış biçimidir. Özgüven haddi zatında kendi benliğini kabul etmek, rahat bir ruh halinde olmak ve pozitif hissetmekle beraber,  bu halin dışa vurmasıdır.


 Özgüven duygusunun başlangıcı bebeklik dönemidir. Bebeklik döneminde çocuk daha çok ebeveynin ilgi ve sevgisine muhtaçtır. ilk özgüven fitilini ateşleyen bebeğin anne kucağında aldığı anne kokusudur. Çocuktaki özgüven 3- 4 yaşına kadar olan zaman zarfında ailenin ona karşı olan tutumuyla şekillenir. 10 yaşında bir çocuk özgüven geliştirmenin en önemli evresini geçirmiş olur. Daha Sonra ki evrelerde de özgüveni geliştirmek biraz zor olmakla beraber elbette mümkündür.

Çocuklarda Özgüven Eksikliği Nasıl Gidebilir?
Özgüven Eksikliğinin Belirtileri Nelerdir?

Özgüvensizlik belirtileri:


•Duygularını ifade edemez.

•Sorumluluk almaktan kaçar.

•Ortamlarda fazla çekingen olur.

 •Karar verirken ürkek davranır.

•Becerilerinin farkında olmaz.

•Sevilmeme duygusuna kapılır.

•Kaygılı bir yapıya sahiptir.

•Anne ve babaya bağımlıdır.

•Olumlu bir şekilde yapılan uyarıda bile incinir.

•Benliğini, kişiliğini aşağı görür.


Çocukta Özgüven Eksikliği Nelere Sebep Olur?


Mutsuz çocuk
Özgüvensiz çocuğa nasıl davranılmalı

Özgüveni eksik olan bir çocuk Sosyal ilişkilerde pasif bir birey
olarak katılım sağlar ve bu durum sosyal çevresi, arkadaşları tarafından pek ilgi çekici olmaz.  Çocuğun arkadaşları ile  ilişkilerinin istediği düzeyde olmaması, sosyal çevresi tarafından kâle alınmaması, çocukta ruhsal çöküntüye sebep olmakla  birlikte stres tetiklenir ve mücadele ruhunu kaybeder. Bu durum  maalesef  akademik hayatında da gereken performansı göstermemesine sebep olur. Hatta öz becerisinin olduğu faaliyetlerde bile performans gösteremez.

Çocuk Neden Özgüvensiz Olur?

•Aşırı koruyucu ebeveyn olmak; Eğer aile çocuğun yapması gerekenleri çocuğa yük olmasın diye kendi yaparsa bu durumda çocuk çözüm nedir bilemediği için karşılaştığı herhangi bir sorunda "ben bilmiyorum" ben beceremem" gibi özgüvensiz  bir ruh haline bürünecektir. Art niyetle yapılmıyor ama çocuğun benlik kazanmasına set çekilmiş olur.

• Başka çocuklarla kıyaslamak.

•Mükemmeliyetçi ebeveyn olmak.

•Çocuğun kararlarına sürekli  müdahale etmek.

•Öğretmeninin sınıfta arkadaşlarının içinde azarlaması.

•Eleştirirken çocuğun hatasını değilde kişiliğini eleştirmek.

•Ebeveynin aile içinde  veya sosyal hayatında yaşadığı olumsuz olaylar.


İlgili okuyabilirsiniz = mutlu bir aile olmanın yolları nelerdir? 

Çocuğun Özgüvenini Arttırma Yolları Nelerdir? 

●Çocuğunuz ile ilişkinizi güçlendirin. Çocuk okuldan geldiğinde gününün nasıl geçtiğini sorup, anlattıklarını da önem vererek dinlemek gerekir. Veya siz kendi gününüzden bahsedebilirsiniz. Bu bağlamda çocukla karşılıklı iletişiminizi güçlendirmiş olursunuz.

●Çocuğunuzdan fazlasını beklememelisiniz. İnsanlar tek tip bir kalıp üzerine yaratılmadıklarına göre her çocuğun da kendine göre bir kapasitesi vardır. Çocuğunuz hakkında gerçekçi beklentileriniz olsun.

●Kendi becerilerini keşfetmesine destek olunuz. İlgi duyduğu alanlar hakkında konuşup çocuğunuzu yüreklendirebilirsiniz. Çocuğunuza güveninizi hissettirin. Daha  sonra ilgi alanları doğrultusunda başlamasında ön ayak olunuz, beraber başlayın ve sonra siz çocuğa fark ettirmeden yavaş yavaş geri çekilin ve sadece izleyin. Bırakın kendisi başarsın. Çocuk kendi potansiyelini keşfettikçe kişiliği gelişecek, başardığında mutlu olacak ve  iç güven tetiklenecektir.

●Özgüven aşılayacak sözler söyleyin.
"Senin annen olduğum için kendimi çok şanslı hissediyorum."" iyi akıl ettin benim hiç aklıma gelmemişti." "Baba oğul müthiş ikili olduk." gibi iç güven desteklenmelidir.

 ● Çocuğun yapabileceği alanlarda sorumluluk verin. Zor görevleri başarmadığında var olan özgüveni bile zedelenebilir. Onun için uç noktalarda olmayan biraz zorluğu olan görevler verin ve sonra cesaretlendirici geri bildirimde bulunun.

●Akran topluluklarına katılmasını teşvik edinizSürekli odasında tek başına olan çocuk içine kapanık, girdiği toplumlarda fazlasıyla çekingen olacağından dolayı hiç bir zaman üzerindeki kabuğu atamaz. Halbuki akranlarının, arkadaşlarının bulunduğu toplumlara iştirak eden çocuğun gözü açılır ve benliğini bulur.

 Özgüvenli Çocuk Nasıldır, Özgüvenli Çocuğun Özellikleri Nelerdir?

• Özgüvenli çocukta iç güven ve  bu iç güvenin dışa yansıması görülür. İçsel olarak kendinden emin ve rahat bir ruh haline sahiptir.

 • Kendiyle  barışık olur.

 • Kendi artı ve eksilerinin farkındadır.

 • Pozitif bir ruh hali vardır.

 • Sosyal alanlarda başarılıdır.

• Çözüm odaklı düşünür.


Her anne ve baba özgüvenli bir çocuğu olsun ister. Unutulmamalıdır ki  Özgüvenli bir çocuğumuz olsun istiyorsak biz ebeveynler öncelikle kendi iç dünyamıza bakabilmeliyiz.
 Kendi yeterliliklerimizi artırıp motivasyonunu karşıya hissettiren bir model olmalıyız. Özgüvensiz ebeveyn maalesef çocuğuna bu eksikliği miras bırakır. Ebeveynin yaşantısındaki huzur çocuğun özgüvenli olmasında etkilidir.

6 yorum:

  1. Dediğiniz gibi çocuğun özgüvenini düşürecek hareket ve davranışlardan kaçınılması gerekmektedir. Özellikle de onun yapması gereken işleri üstlenmemek gerekli ve herkesin içinde sürekli ezip rencide edip azarlamamak . Günümüzde çocuk kavramı da artık yavaş yavaş ortadan kalkıyor bence zira çocuklar çok zeki ve daha çabuk öğreniyorum o yüzden çok dikkat etmek gerekli teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet bu konuda özellikle biz ebeveynlerin ve eğitimcilerin çok dikkatli olması gerekir. Yorumunuz için teşekkür ederim.

      Sil
  2. Her çocuk özgüvenli olarak doğar, ama hayat ya çocuğun özgüvenini artırır yada azaltır. Onun için çocuklara özgüven aşılamamız lazım. Yüreğinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çocuklarımız doğuştan öz güvenli olarak doğar. Yeterki onu koruyabilmemiz lazım.

      Sil
    2. Evet doğru ebeveyn olmak çok önemli. Yorumunuz için teşekkür ederim

      Sil

Uyarı!

Bu web sitesindeki bilgiler dikkatle araştırılmış ve gerekli özen gösterilerek sunulmuştur. Bununla birlikte, içerikler yalnızca genel bilgi için sağlanmış olup herhangi bir sağlık uzmanının tavsiyelerinin yerini alması amaçlanmamaktadır. Sağlık sorunlarınızın teşhis ve tedavisi için lütfen öncelikle doktorunuza danışın.